Jämför sparkonto med bäst ränta | Loansmart

Sparkonto

Jämför sparkonton nedanför
Hur mycket vill du spara

Jag vill spara kr

Under hur lång tid?

Under

Jämför Sparkonton hos Loansmart.se

Här på Loansmart.se har vi satt upp som mål att alla finansiella tjänster ska finnas tillgängliga för att jämföras och det gäller även sparkonton. Många befinner sig nämligen i en utsatt situation för att de aldrig sparade ordentligt och många känner även att man förlorar pengar på att sätt in pengar på ett sparkonto.

På många sätt stämmer det om man väljer att använda sig av någon av storbankerna för sitt sparkonto men man får inte missa de alternativ som finns som erbjuder sparkonton med upp till 10 % ränta.

Något man måste komma ihåg är att de sparkonton som finns med hög ränta sällan omfattas av insättningsgarantin och det finns ett maxbelopp som man kan spara på 50 000 kr. Däremot får man en så pass mycket högre ränta på sitt sparkonto att man har möjligheten att faktiskt se att ens sparande genererar något.

Sparkonto

Välja sparkonto

Att välja sparkonto är inte det enklaste och det är den främsta uppgiften vi på Loansmart.se har och vi ser det som något vi kan underlätta. Frågan man bör ställa sig själv är vad man vill ha ut av sitt sparande och därefter välja sparkonto.

Det finns olika typer av sparkonton vilket gör att man helst ska dela upp sitt sparande mellan olika konton. Något man däremot aldrig bör göra är att använda sig av ett sparkonto från någon av storbankerna som finns. Vilket man tydligt ser om man använder sig av våran jämförelsefunktion där man ser precis hur stor skillnad det gör.

Att spara pengar är något grundläggande och som vi alla bör göra för den dagen då man behöver ha en buffert. Det kan vara att man blir uppsagd eller att man blir sjukskriven.

privatlån med betalningsanmärkningar

Hur mycket ska man spara?

Varje persons ekonomi är unik och därför är det inte helt enkelt att säga precis hur mycket man bör spara och föra över till sitt sparkonto. Det är alltid bättre att spara något än ingenting för att man känner att man ändå inte sparar tillräckligt.

Rent generellt bör man däremot föra över 10 % av sin lön till sitt sparkonto varje månad tills man har minst en årslön. Man kan självklart dela upp sitt sparande på flera sparkonton med olika räntor och där man låser beloppet under en kortare eller en längre tid.

Efter att man har sparat ihop en årslön, betyder inte det per automatik att man inte längre ska spara pengar. Det betyder istället att man helst bör titta på andra sätt att investera pengarna för att få en högre avkastning.

Använder man sig av de finansinstitut som finns, kan man ibland tjäna på att fortsätta att lägga pengarna på ett sådant sparkonto än andra investeringsformer.

Välja sparkonto med insättningsgaranti eller inte?

Insättningsgarantin är ett skydd mot om banken eller finansinstitutet skulle gå i konkurs. Det betyder dock inte att man är helt säkrad mot eventuella förluster då insättningsgarantin är satt i EURO och då på 100 000.

Har man då ett sparande på mer än omkring 900 000 kr, kan det vara bra att sprida ut sitt sparande på flera banker. Då har man en trygghet om något skulle hända med banken.

Många av de finansinstitut som erbjuder högre räntor omfattas inte av insättningsgarantin och det gör att man bara får spara 50 000 kr totalt på sådana sparkonton.

Skulle något hända med ett finansinstitut som inte omfattas av insättningsgarantin, är man inte skyddad och får inte heller pengarna tillbaka. Däremot, får man en mycket hög ränta som väl motsvarar den risken.

Smslån med betalningsanmärkningar

Välj ett sparande som är säkert och tryggt

När man väljer vilket sparkonto som man ska använda sig av, bör man tänka på att välja ett säkert sparande. Det betyder däremot inte att man inte kan använda sig av finansinstitut utan insättningsgaranti för sitt sparande utan istället att man tittar på företagets ekonomi.

Då kan man undvika att man väljer ett finansinstitut som har en knagglig ekonomi utan istället välja ett som har en stabil ekonomi. Varje sparkonto vi rekommenderar här på Loansmart.se har ett stort och seriöst företag bakom sig men man ska alltid läsa på själv om finansinstitutet.

Att spara säkert men på ett sätt där man fortfarande får en hög ränta gör att man undviker problem som annars kan dyka upp. Man bör alltid se till att med jämna mellanrum titta över finansinstituten som finns för att hitta det som erbjuder högst ränta.

Kreditupplysning

Storbankerna finns inte med i jämförelsen på Loansmart

Vid skrivande stund finns storbankerna SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank inte med i översikten ovanför. Anledningen till det är att ingen av bankerna har något sparkonto med någon ränta på.

Det betyder i korthet att man inte får ett enda öre i ränta på de pengarna som ligger på ett sparkonto hos någon av Sveriges storbanker och du förlorar pengar på detta varje år. Även om inflationen i Sverige är rekordlåg de senaste åren, har du varje år en förlust på grund av värdeminskningen på sparkapitalet.

Flytta därför omedelbart ditt sparande från storbankerna då det inte ger dig något att ha dina pengar där. Framförallt då det finns mycket bättre alternativ att välja mellan.